Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Battle of the oils - Moroccanoil vs Macadamia Natural Oil

Είσαστε έτοιμες να τρέξετε στο σημερινό μαραθώνιο; Εγώ πάλι όχι! Ύστερα από μια πολύ κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, το μόνο που θέλω να κάνω είναι να χουχουλιάζω στον καναπέ βλέποντας Homeland, αν και ο καιρός επιτέλους φαίνεται να φτιάχνει. Σήμερα λέω να ασχοληθώ με άλλο ένα δίλημμα, πάλι με θέμα τα μαλλιά: "Moroccanoil ή macadamia natural oil";

Ένα Σαββατοκύριακο που είχα επισκεφτεί την Πάτρα, μπήκα σε κάποια κομμωτήρια και αγόρασα για πρώτη φορά αυτά τα δύο θαυματουργά μπουκαλάκια. Ειδικά, χάρηκα για το Moroccanoil γιατί το βρήκα σε καλή προσφορά. Όσο για το Macadamia natural oil, ένα μήνα μετά, έλαβα και τo μικρότερο μπουκάλι  των 10 ml στο κουτάκι του Cherrybox.

Moroccanoil vs Macadamia Natural Oil
Moroccanoil vs Macadamia Natural Oil

Η ιστορία της Moroccanoil ξεκίνησε όταν η ιδρύτρια της, Carmen Tal, ταξίδεψε στο Ισραήλ. Εκεί, σε ένα τοπικό κομμωτήριο του Τελ Αβίβ, έζησε την απόλυτη εμπειρία περιποίησης με λάδι αργκάν. Είδε τα μαλλιά της σε μερικά λεπτά να μεταμορφώνονται από κατεστραμμένα που ήταν, ύστερα από μια πολύ κακή βαφή, σε λαμπερά, λεία και απαλά. Βλέποντας τα εκπληκτικά αποτελέσματα, μαζί με τον άντρα της και με μια ομάδα ειδικών, έβαλε στόχο να τελειοποιήσει αυτή τη φόρμουλα περιποίησης ελαίου αργκάν και να τη γνωρίσει και στον υπόλοιπο κόσμο που, μέχρι τότε, θεωρούσε την περιποίηση μαλλιών με έλαια αρκετά αντισυμβατική. Έτσι, γεννήθηκε το Μοroccanoil που στη συνέχεια κατέκτησε την αγορά και θεωρείται από πολλούς το top έλαιο περιποίησης μαλλιών (διαβάστε την ιστορία της Carmen εδώ).

Τι είναι όμως το έλαιο αργκάν και γιατί έχει γίνει πλέον απαραίτητο για την φροντίδα των μαλλιών μας; Προέρχεται από τα κουκούτσια των καρπών του δέντρου που ονομάζεται Μαροκινό σιδηρόξυλο ή Άργκαν, στα λατινικά Argania spinosa. Το έλαιο αυτό, γνωστό και ως "υγρός χρυσός" για τους Μαροκινούς, το χρησιμοποιούσαν για αιώνες  στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε φυσική βιταμίνη Ε, Ωμέγα-9, Λινολεϊκό οξύ και πολλά άλλα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Με όλα αυτά τα ευεργετικά συστατικά, αυτό το σπάνιο έλαιο επαναφέρει τη λάμψη και θρέφει τα ξηρά, κατεστραμμένα από βαφές μαλλιά, δίνοντας τους ξανά ζωντάνια και ελαστικότητα.

Moroccanoil treatment
Moroccanoil treatment

Στον αντίποδα, η Macadamia Natural oil, εκτός από έλαιο αργκάν, πρόσθεσε στη σύσταση του και έλαιο από καρπούς macadamia. Είναι γνωστή η αξία των καρπών macadamia στη διατροφή και την υγεία μας. Εκτός από τις θρεπτικές ιδιότητες των καρπών όμως, είναι πολύ εντυπωσιακά και τα οφέλη που προσφέρει το έλαιο από macadamia στα μαλλιά και στο δέρμα. Η μοναδική λεπτόρρευστη σύσταση του, λόγω των Ωμέγα-7 που περιέχει, του δίνει τη δυνατότητα να απορροφάται γρήγορα και να εισχωρεί στην τρίχα, επαναφέροντας τη χαμένη της λάμψη. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι το έλαιο από macadamia παρέχει φυσική αντηλιακή προστασία UV.


Macadamia Natural Oil healing oil treatment
Macadamia Natural Oil healing oil treatment

Η άποψη μου τώρα! Χμμμμ, πολλά χμμμ! Πραγματικά, κανένα από τα δυο λάδια δε με εντυπωσίασε σε σημείο που να πω "τέλος, δε ψάχνω άλλο!". Ίσως, αν δεν ήταν τόσο ακριβά να μην ήμουν τόσο αυστηρή αλλά για 15 € που έδωσα για το macadamia natural oil και 20 € (σε προσφορά) που έδωσα για το moroccanoil είχα μάλλον πολύ μεγάλες προσδοκίες.

Πάμε να εξετάσουμε κάποια κριτήρια:

Σύσταση: Κανένα από τα δύο δεν είναι "αγνό" προϊόν  φροντίδας των μαλλιών. Και τα δύο, αν διαβάσει κανείς τα συστατικά τους, περιέχουν πρώτα σιλικόνες και μετά ευεργετικά έλαια. Το γύρο εδώ κερδίζει το Macadamia Natural Oil, πρώτον γιατί εκτός από το έλαιο αργκάν περιέχει και έλαιο macadamia που παρέχει αντηλιακή προστασία και δεύτερον γιατί περιέχει λιγότερες σιλικόνες από το Moroccanoil. Γενικά, αυτό ήταν και ο βασικός λόγος που με απογοήτευσαν και τα δύο λάδια, ενώ κατά τ΄άλλα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στα μαλλιά μου.

Συσκευασία: Το σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι του Moroccanoil φαίνεται πιο πολυτελές και πιο όμορφο από αυτό του Macadamia, αν και, για πρακτικούς λόγους, θα τα προτιμούσα και τα δυο να ειναι από πλαστικό για να μη φοβάμαι μη σπάσουν στο μπάνιο.

Άρωμα:  Και τα δυο μυρίζουν πολύ ωραία! Γενικά, είναι λίγο προσωπική υπόθεση η προτίμηση σε κάποιο άρωμα. Το Moroccanoil έχει ένα διακριτικό άρωμα που έχει κάποιες νότες από βανίλια και musk. Το Macadamia Natural oil πάλι, έχει πολύ πιο έντονο άρωμα, για κάποιες μπορεί αυτό να θεωρείται αρνητικό, εμένα όμως με έχει ξετρελάνει γιατί μου θυμίζει έντονα ένα παλιό αγαπημένο άρωμα, το "Angel" του Thierry Mugler. Οπότε, για μένα τουλάχιστον ο γύρος αυτός είναι κερδισμένος από το Macadamia Natural oil.

Υφή και εφαρμογή: Το Moroccanoil έχει πιο παχύρρευστη υφή από το Mαcadamia Natural oil, κάνοντας το πιο δύσκολο στην εφαρμογή. Και τα δυο εφαρμόζονται σε υγρά ή στεγνά μαλλιά, με προσοχή πάντα στην ποσότητα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, ο τρόπος εφαρμογής των λαδιών στα μαλλιά. Ένα λάδι, όσο θαυματουργό και αν είναι, αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα μπορεί να βαρύνει τα μαλλιά και να πετύχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή, την ψιλοπάτησα και εγώ, στη συνέχεια όμως και αφού είδα κάποια βιντεάκια κατάλαβα πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα λαδάκια για τα μαλλιά.

Αποτελέσματα: Ερχόμαστε λοιπόν στα δύσκολα και στα πιο ουσιαστικά.
Και τα δυο λαδάκια υπόσχονται ότι με την εφαρμογή τους ελαττώνεται ο χρόνος στεγνώματος των μαλλιών. Και τα δυο το επιτυγχάνουν αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μετρήσει ποιό επιταχύνει περισσότερο το στέγνωμα, οπότε εδώ έχουμε ισοπαλία.
Και τα δυο λαδάκια υπόσχονται ότι κάνουν τα μαλλιά πιο απαλά και εύκολα στο ξεμπέρδεμα. Και τα δυο το επιτυγχάνουν. Έχω μακρυά, πυκνά και σπαστά μαλλιά και έχω σοβαρό θέμα με τους κόμπους που κάνουν από την πρώτη μέρα. Η γνώμη μου είναι ότι το Macadamia Natural Oil είναι ίσως λίγο περισσότερο αποτελεσματικό στο ξεμπέρδεμα και κάνει τα μαλλιά κάπως πιο απαλά από το Moroccanoil.
Και τα δυο λαδάκια υπόσχονται περισσότερη λάμψη στα μαλλιά. Εδώ, ο γύρος κερδίζεται από το Moroccanoil. Πράγματι, ενώ είναι ολοφάνερη η λάμψη στα μαλλιά μου με το Moroccanoil, δεν είδα τίποτα ιδιαίτερο με το Macadamia Natural Oil. Επίσης, με το Moroccanoil είναι πιο λεία και φριζάρουν λιγότερο, ίσως για αυτό και φαίνονται πιο λαμπερά. Like για το Moroccanoil!!!
Θεραπευτικές ιδιότητες; Έχοντας χρησιμοποιήσει και τα δυο λαδάκια ως μάσκες νύχτας για ενυδάτωση των ξηρών μαλλιών, η γνώμη μου είναι ότι το Macadamia Natural oil υπερέχει, τα μαλλιά φαίνονται το πρωί πολύ πιο ενυδατωμένα.

Συμπέρασμα
Δεν έχω ξετρελαθεί, όπως σας είπα, με κανένα από τα δυο λαδάκια. Θεωρώ ότι το Moroccanoil είναι ιδανικό για προετοιμασία πριν το styling, κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά και με λιγότερο φριζάρισμα. Σαν θεραπεία όμως για τα μαλλιά, προτιμώ το Macadamia Natural Oil γιατί φαίνεται ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα, θεραπεύει και ενυδατώνει τα ξηρά μαλλιά.
Δε νομίζω μελλοντικά ότι θα αγοράσω ξανά κανένα από τα δύο, αλλά αν είχα να διαλέξω θα προτιμούσα τελικά το Macadamia Natural Oil. Είναι περισσότερο οικονομικό και είναι εξίσου αποτελεσματικό με το Moroccanoil. Ένα extra για μένα είναι η εκπληκτική μυρωδιά του και η φυσική αντηλιακή προστασία που παρέχει το έλαιο macadamia.
Τέλος, αν ήταν να επενδύσω ξανά σε θεραπευτικό έλαιο μαλλιών θα προτιμούσα να αγοράσω ένα προϊόν με καθαρό έλαιο αργκάν και όχι ένα προϊόν που πλασάρεται σαν έλαιο αργκάν αλλά στην ουσία είναι γεμάτο σιλικόνες και έχει και λίγο έλαιο αργκάν για να δικαιολογεί το όνομα. Συγκεκριμένα, η ίδια η Carmen Tal έχει παραδεχτεί ότι οι θαυματουργές ιδιότητες του Moroccanoil οφείλονται κυρίως στα 3 πρώτα συστατικά του, Cyclopentasiloxane, Dimethicone και Cyclomethicone
που είναι σιλικόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για αυτή την λάμψη και τη στιλπνή όψη που δίνει το Moroccanoil στα μαλλιά. To ίδιο ισχύει και για το Macadamia Natural oil μόνο που αυτό έχει τις 2 απο τις 3 σιλικόνες. Τελικά, το marketing ενός προϊόντος είναι σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία ενός προϊόντος από την ίδια την αποτελεσματικότητά του.

Εσείς τι λαδάκια χρησιμοποιείτε για τα μαλλιά σας; Έτσι, για να παίρνω ιδέες!!!


Κλείνω με αγαπημένους Chemical Brothers που μιξάρουν και δίνουν ζωή σε ένα παλιό μαροκινό τραγούδι! Respect!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου